Translate

5.6.13

ΠΑΡΑΒΗΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ




  Η πρόσφατη διπλή μαστεκτομή της Angelina Jolie που προέβη στην εγχείρηση αυτη αφού η μητέρα της και η θεία της είχαν προσβληθεί απο καρκίνο της μήτρας και καρκίνο του μαστού αντίστοιχα και συγκεκριμένα γονίδια έδειχναν μεταλλάξεις ανησύχησαν πολλές γυναίκες,παρόλο που αυτό αφορά μόνο ορισμένη κατηγορία γυναικών.
    Παράλληλα μία ολόκληρη σειρά χημικών ουσιών που βρίσκωνται σε τρόφιμα,καλλυντικά και προίόντα περιποιησης δέρματος εχουν κατηγορηθεί ως ύποπτα καρκινογένεσεων,μεταξύ αυτών και οι παραβήνες.
  Οι παραβήνες (parabens)είναι μια κατηγορία  χημικών συνθετικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται ευρέως σε καλλυντικά,και φαρμακευτικά παρασκευάσματα  ως συντηρητικά  λόγω της αντιμικροβιακής και αντιμυκητιακής δράσεως των.
   Οι παραβήνες βρίσκονται σε σαμπουάν, κρέμες ξυρίσματος, κρέμες προσώπου και χεριών, σε αντηλιακές κρέμες,. οδοντόκρεμες, αρώματα ,αποσμητικά, αντιιδρωτικά, κρέμες ενυδατικές και  γενικά προίόντα περιποίησης του δέρματος.
  Από έρευνες που έχουν γίνει στο Πανεπιστήμιο του Reading με επικεφαλής την Dr Philipa Darbre  στήν Αγγλία  οι παραβήνες έχουν χαρακτηρισθεί ως υποπτες για τον καρκίνο του μαστού. Διαπιστώθηκε οτι σε είκοσι γυναίκες με καρκίνο του μαστού βρέθηκαν αυξημένες ποσότητες παραβηνών στις δεκαοκτώ από αυτές. Επίσης άλλες έρευνες έχουν δείξει  οτι οι παραβήνες μιμούμενες τα οιστρογόνα  επιταχύνουν την δημιουργία αλλα και την αύξηση των καρκινικών όγκων του μαστού.
   Η Dr Philipa Darbre επικεφαλής της ερευνητικής  ομάδας για τις παραβήνες δήλωσε: Η παρουσία παραβηνών σε καρκινικούς όγκους του μαστού υποδηλώνει  οτι προήλθαν από ουσίες (π.χ. αποσμητικά μασχάλης) που μπηκαν απο περιοχές δέρματος κοντά στο μαστό όπως οι μασχάλες. Αυτό εξηγεί και το  γεγονός ότι το 60% των καρκινικών όγκων του μαστού βρέθηκαν στα τμήματα του μαστού κοντά στις μασχάλες. Αυτό επιβεβαιώνει και ο διεθνούς φήμης ανοσοβιολόγος  Dr Kris McGrath, North Eastern University λέγοντας: Πιστεύω οτι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της υγιεινής της μασχάλης και του καρκίνου του μαστού.

   Ερευνες Ιαπώνων επιστημόνων έδειξαν οτι οι παραβήνες επηρεάζουν και το αναπαραγωγικό σύστημα των ανδρών, μειώνοντας τα ποσοστά έκκρισης τεστοστερόνης.Περισσότερες όμως έρευνες απαιτούνται πριν επιβεβαιωθεί κάτι παρόμοιο. Επίσης οι παραβήνες έχουν κατηγορηθεί οτι προκαλούν πρόωρη γήρανση του δέρματος , ερεθισμούς και  δερματικές αλλεργίες.
  Παρά το γεγονός ότι ούτε η ΕΕ ούτε οι ΗΠΑ δεν έχουν ζητήσει την απόσυρση προϊόντων που περιέχουν παραβήνες πολλές εταιρείες παράγουν ήδη προϊόντα ελεύθερα  παραβηνών (paraben free). Μέχρι σήμερα μόνο η Δανία το 2011 απαγόρευσε την χρήση των παραβηνών  σέ όλα τα προίόντα πού προορίζωνται για παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών.


  Πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες απο την ΕΕ και τις ΗΠΑ προκείμένου να επιβεβαιώσουν  ή μη  τις υποψίες για την καρκινογόνο δράση των παραβηνών.
  Σύμφωνα όμως με πρόσφατη έρευνα στην Αγγλία  σε δείγμα 5000 γυναικών βρέθηκε οτι μέσα απο το δέρμα τους απορροφούν περισσότερο απο ενα  κιλό ουσιών που υπάρχουν σε βαφές μαλλιων, καλλυντικά ,κρέμες περιποίησης δέρματος, αντηλιακά κλπ. Καλό θα είναι συνεπώς προληπτικά οι καταναλώτριες να περιορίζουν την χρήση προίόντων πού περιέχουν παραβήνες και για ένα ακόμη λόγο. Δεν γνωρίζουμε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία ,απο την συχνή και συστηματική χρήση προίόντων που περιέχουν παραβήνες.

Νίκος Κατσαρός
Επιστ. Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ
π.Πρόεδρος Ενωσης Ελλήνων Χημικών

Δεν υπάρχουν σχόλια: