Translate

3.6.13

Υπολείμματα γιαουρτιού




Κακόβουλα δημοσιεύματα του αμερικανικού τύπου περί τοξικότητας του στραγγίσματος του γιαρτιού οχι μόνο δεν ευσταθούν αλλά είναι ατεκμηρίωτα,ανυπόστατα και ανεύθυνα .Το  μοναδικό επιχείρημά τους είναι οτι το υγρό του στραγγίσματος είναι όξινο και ως τέτοιο αν απορριφθεί (κακώς) στο υδάτινο περιβάλλον θα προκαλέσει βλάβες στο οικοσύστημα.Αυτό ομως δεν είναι επιχείρημα διότι όλοι γνωρίζουν οτι ακόμη και μικρές βιοτεχνίες διαθέτουν συσκευές εξουδετέρωσης των αποβλήτων τους  για να προστατεύσουν τόσο της σωληνώσεις τους όσο και το υδάτινο περιβάλλον.

Κατά την διάρκεια παραγωγής γιαουρτιού για να γίνει πιό πηκτό στραγγίζεται με αποτέλεσμα το υγρό του στραγγίσματος να χαρακτηρίζεται ως υπόλλειμα.Επισημαίνω ως υπόλλειμα και όχι ως απόβλητο και μάλιστα τοξικό οπως χαρακτηρίζεται απο σειρά δημοσιευμάτων στις ΗΠΑ.
Ειναι  υπόλλειμα λόγω της ευρείας χρήσης του  για την παραγωγή μιάς σειράς χρησίμων προίόντων.Το υγρό στραγγίσματος περιέχει  σάκχαρο (λακτόζη),πρωτείνες μύκητες απο την παρασκευή γιαουρτιού και μια σειρά απο άλλα χρήσιμα υποπροίόντα.Τα  υπολλείματα του στραγγίσματος του γιαρτιού χρησιμοποιούνται  κυρίως για την απομόνωση πρωτεϊνών. Στη συνέχεια οι πρωτεΐνες που απομονώθηκαν χρησιμοποιούνται σε παιδικές τροφές και ως ειδικά συμπληρώματα διατροφής λόγω των θρεπτικών τους ιδιοτήτων.Επιπλέον οι πρωτείνες αυτές χρησιμοποιούνται ως βιολογικά και φαρμακευτικά παρασκευάσματα.Το σάκχαρο η λακτόζη χρησιμοποιείται ως πηγή ενέργειας για την παραγωγή βιοαερίου..Ακόμη μια τελευταία εφαρμογή του είναι η αναμιξή του με ληγμένα τρόφιμα για την παραγωγή λιπάσματος και βιοαερίου...

Σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης έχει τριπλασιασθεί η κατανάλωση ελληνικού γιαουρτιού  τον τελευταίο καιρό και το ίδιο συμβαίνει και αλλού στις ΗΠΑ.Δεν πιστεύω οτι υπάρχει σκοπιμότητα στα δημοσιεύματα  αλλά απο οσο γνωρίζω δεν έχει αναφερθεί παράβαση των περιβαλλοντικών όρων απο τις υπηρεσίες περιβάλλοντος των ΗΠΑ.

Νίκος Κατσαρός
Επιστ.Συνεργ.ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ
Π.Πρόεδρος ΕΦΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: