Translate

16.6.13

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από σειρά διαβουλεύσεων  πρότεινε: όλα τα εστιατόρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου του 2014 θα πρέπει να σερβίρουν το ελαιόλαδο σε φιάλες μιας χρήσεως, με σύστημα που δεν θα επιτρέπει να  το γεμίζουν πάλι. 

Επί πλέον με την απόφαση αυτή καθιερώνονται κανόνες επισήμανσης της φιάλης με ευδιάκριτα γράμματα (ανάλογα του όγκου της φιάλης) που περιλαμβάνει όλες τις προβλεπόμενες πληροφορίες για την ποιότητα, την καταγωγή και τα άλλα απαιτούμενα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου.
Η απόφαση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  πέρασε από πολλά στάδια δυσκολίας  κυρίως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ)  και ακολούθησε σκληρή μάχη με την Διαχειριστική Επιτροπή. Η απόφαση αυτή  των εκπροσώπων των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ήταν ομόφωνη, καθώς ψήφισαν υπέρ 195 αντιπρόσωποι, κατά 94 και υπήρχαν 53 αποχές. Ειδικότερα:
Υπέρ, ψήφισαν οι εκπρόσωποι Ελλάδος, Κύπρου, Γαλλίας, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Σλοβενίας, Σλοβακίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας, Τσεχίας, Λεττονίας, Λιθουανίας, και Ρουμανίας.
Κατά, ψήφισαν οι εκπρόσωποι  Αυστρίας, Βουλγαρίας, Δανίας, Εσθονίας, Φινλανδίας, Γερμανίας, Λουξεμβούργου και Ολλανδίας.
Απείχαν από την ψηφοφορία οι εκπρόσωποι Βελγίου, Ηνωμένου Βασιλείου, και Ουγγαρίας και απουσίαζαν οι εκπρόσωποι της Κροατίας.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στηρίχθηκε όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «για την προστασία της υγείας των καταναλωτών και την διασφάλιση καλής ποιότητας ελαιολάδου  προς αυτούς». Το θέμα αυτό ήταν υπό συζήτηση  εδώ και ένα χρόνο  είχε την υποστήριξη 15 χωρών-μελών  και είχε περάσει από όλες τις νόμιμες διαδικασίες της Ε.Ε. Ήταν ένα μέτρο θετικό για όλους. Αντιπροσώπευε ένα πρώτο βήμα για την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης της Κομισιόν  που θα στήριζε την βιωσιμότητα, την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα στον τομέα του ελαιολάδου, ένα προϊόν που έχει πολλά θετικά οφέλη για την υγεία όλων.
Τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέσυρε την πρόταση παρά το γεγονός ότι είχε υπερψηφισθεί κυρίως κατόπιν πιέσεων της Γερμανίας της Αγγλίας και άλλων βορείων χωρών-μελών. Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί πραξικόπημα της Γερμανίας και των βορείων συμμάχων της. Έτσι με μια πρωτοφανή κίνηση η Ευρωπαϊκής Επιτροπή πήρε πίσω την απόφαση αυτή δια του στόματος του Επιτρόπου Ντ.Τσιόλος. Είναι γεγονός ότι πολλές χώρες και η Γερμανία δεν βλέπουν με καλό μάτι τα μέτρα προστασίας  ορισμένων μεσογειακών προϊόντων και από  την άλλη υπάρχουν συμφέροντα που  θέλουν το χύμα ελαιόλαδο στην αγορά.
Στην απόσυρση της απόφασης συνετέλεσαν μια σειρά από άρθρα σε αγγλικές και γερμανικές εφημερίδες (Reuters, Sueddetsche Zeitung  κλπ)  επιθετικά και ειρωνικά  που στην συνέχεια ακολούθησε μπαράζ  αναπαραγωγής παρόμοιων άρθρων σε Δανία, Βουλγαρία, Τσεχία και άλλες χώρες. Ευρωπαϊκές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις με ανακοινώσεις τους εξέφρασαν την διαμαρτυρία τους για την απόσυρση της πρότασης και τονίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέκυψε στις πολιτικές πιέσεις και αγνόησε ότι αυτό το μέτρο θα ήταν προς όφελος τόσο των ελαιοπαραγωγών  όσο και στην διασφάλιση καλής ποιότητας ελαιολάδου για τους καταναλωτές.
Είναι γνωστό  ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει σε  κάθε χώρα-μέλος να παίρνει αυστηρότερα μέτρα από εκείνα που εισηγείται για την διασφάλιση της υγείας του καταναλωτή. Συνεπώς μπορεί η χώρα μας να εφαρμόσει το μέτρο αυτό και να το ενσωματώσει στην εθνική της νομοθεσία.
Προτείνω στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Καθ. Α. Τσαυτάρη να εφαρμόσει άμεσα το μέτρο αυτό(κάτι που έπρεπε να έχει ήδη γίνει) τόσο για την προστασία της υγείας των καταναλωτών όσο και για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελαιολάδου  και της οικονομίας της χώρας.
                                
 Νίκος Κατσαρός
π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: