Translate

23.3.10

Βότανα (Συμπλήρωμα 2)

Παρθενούλι (βασκαντήρα)
Το παρθενούλι, μέλος της οικογένειας των αστήρων, προέρχεται από ένα θαμνώδες πολυετές φυτό που ενδημεί στη Μικρά Ασία. Η χρήση του ως βοτανική θεραπεία τοποθετείται στους αρχαίους χρόνους.
Χρησιμοποιούμε τα φύλλα.
Δράση: Πρόληψη ημικρανιών, ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Δοσολογία: 50-114 mg Κονιορτοποιημένων φύλλων καθημερινά
Πιθανές παρενέργειες: Φλεγμονή και εξέλκωση στόματος, πρήξιμο χειλιών, απώλεια γεύσης, εξάνθημα, αυξημένος καρδιακός παλμός, δυσπεψία, ναυτία, αερισμός, δυσκοιλιότητα, διάρροια, κοιλιακός πόνος, μετεωρισμός, καύσος, στερητικά συμπτώματα, ανησυχία, κόπωση, μυϊκή δυσκαμψία και αρθραλγία
Υπάρχουν επιστημονικά στοιχειά υπέρ της χρήσης του.

Πεύκο
Χρησιμοποιούμε αποξηραμένα τα ανοιξιάτικα βλαστάρια, τη ρητίνη και το αιθέριο έλαιο.
Δράση: Βρογχικό κυττάρου (Βράζουμε τα αποξηραμένα βλαστάρια και πίνουμε), Κρυολόγημα (Βράζουμε φρέσκα βλαστάρια και εισπνέουμε τους ατμούς), Πληγές που αργούν να επουλωθούν (Βράζουμε μια χούφτα φρέσκα βλαστάρια σε 2 λίτρα νερό και πλένουμε την πληγή).

Πιπερόριζα (Ginger)
Το ginger, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ιατρική της Κίνας, της Ιαπωνίας και των Ινδιών από το 1500.
Χρησιμοποιούμε το ρίζωμα και το μίσχο.
Δράση: Χημειοθεραπεία (κατά της επαγόμενης ναυτίας). Εγκυμοσύνη (κατά της επαγόμενης ναυτίας και εμετού), Μετεγχειρητική ναυτία και εμετός, Ρευματικές παθήσεις.
Δοσολογία: Ως κάψουλες, δισκία ή σκόνη, 1-4 g ανά ημέρα σε μικρότερες δόσεις, από το στόμα.
Πιθανές παρενέργειες: Αιμορραγία, εξάνθημα, άσχημη γεύση στο στόμα, ερυγή, μετεωρισμός, αέρια, απόφραξη εντέρου, ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός, καούρα, ναυτία, μειωμένα επίπεδα σακχάρου.
Υπάρχουν επιστημονικά στοιχειά υπέρ της χρήσης της.

Πριμουλέλαιο
Το πριμουλέλαιο περιέχει το γ-λινολενικό οξύ, ένα απαραίτητο ω-6 λιπαρό οξύ το οποίο θεωρείται δραστική ουσία.
Το πριμουλέλαιο ως παρασκεύασμα από φυτά της οικογένειας Onagraceae, χρησιμοποιείται για έκζεμα και ατοπική δερματίτιδα, κατά του καρκίνου του μαστού, κατά της μασταλγίας (έχει επισήμως εγκριθεί για τη θεραπεία της σε αρκετές χώρες), κατά του συνδρόμου της χρόνιας κόπωσης, κατά της παχυσαρκίας, κατά της προεκλαμψίας, άσθμα, σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής, συμπτώματα εμμηνόπαυσης, προεμμηνοροϊκό σύνδρομο, ψωρίαση και σχιζοφρένεια.
Δοσολογία: 3 g καθημερινά από το στόμα, διαιρεμένα σε αρκετές μικρότερες δόσεις. Η μέγιστη ημερήσια δόση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 0,5 g ανά κιλό σωματικού βάρους (για παιδιά)
Πιθανές παρενέργειες: Πονοκέφαλος, κοιλιακός πόνος, ναυτία, μειωμένη πίεση, υδαρή κόπρανα.
Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία υπέρ της χρήσης του.

Ρίγανη
Κοκύτης, Βήχας, Διάρροια (Βράζουμε σε μισό λίτρο νερό 2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένη ρίγανη και πίνουμε).
Στοματικές και λαρυγγικές μολύνσεις (Με το ίδιο αφέψημα κάνουμε γαργάρες).
Πληγές (Με το ίδιο αφέψημα πλένουμε την προβληματική περιοχή).

Ροδοδάφνη
Η ροδοδάφνη είναι ένας αειθαλής θάμνος που ενδημεί στη Μεσόγειο και είναι η Nerium oleander (κοινή ροδοδάφνη) και η Thevetia peruviana (κίτρινη ροδοδάφνη). Και τα δύο είδη περιέχουν καρδιακές γλυκοσίδες, ουσίες με επιδράσεις παρόμοιες της διγοξίνης.
Υπάρχουν ανεπαρκείς πληροφορίες για τη δράση της. Θεωρείται ότι δρα κατά του καρκίνου και κατά της Συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας. Προσοχή όμως. Εξαιτίας του σημαντικού βαθμού τοξικότητας, η ροδοδάφνη καλό είναι να αποφεύγεται.
Πιθανές παρενέργειες: Εξάνθημα, ναυτία, εμετός, εφίδρωση, στομαχόπονος, κόπωση, υπνηλία, διάρροια με αίμα, επιληπτική κρίση, πονοκέφαλος, στομαχικοί σπασμοί, σύγχυση, διαταραχές στην όραση, συσταλμένες κόρες, περιφερική νευροπάθεια, αδυναμία, κατάθλιψη, μυϊκοί σπασμοί, νεφρική ανεπάρκεια, αρρυθμία, αναισθησία, ευερεθιστότητα, ταχύπνοια, θάνατος.
Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα επιστημονικά στοιχεία για την χρήση της.

Σκόρδο
Υπέρταση, Καρδιά, Πυρετός, Αρτηριοσκλήρωση, Εντερικές διαταραχές, Βρογχική καταρροή.
Σίγουρα το καλλίτερο είναι να τρώγεται σκέτο και ωμό, λόγο όμως της δυσάρεστης οσμής του, μπορεί να τριφτεί και να ανακατευτεί με φρέσκο γάλα ώστε να μην μυρίζει τόσο έντονα.

Τριφύλλι (Κόκκινο)
Το κόκκινο τριφύλλι είναι όσπριο που περιέχει φυτοοιστρογόνα (φυτικές χημικές ουσίες που μοιάζουν στα οιστρογόνα και στο ανθρώπινο σώμα μπορεί είτε να έχουν παρόμοια είτε αντίθετη δράση από αυτά), ισοφλαβόνες.
Δρα κατά της υψηλής χοληστερόλης, μετεμμηνοπαυσιακή ορμονική θεραπεία, κατά των συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης, κατά της οστεοπόρωσης, κατά του καρκίνου του προστάτη, κατά της καλοηθούς υπερπλασίας του προστάτη.
Δοσολογία: Τα παρακσευάσματα συνήθως περιέχουν 40 mg ισοφλαβόνες ανά δισκίο... Ένα σύνηθες δοσολογικό σχήμα είναι 28,5-160 mg ισοφλαβόνων κόκκινου τριφυλλιού ανά ημέρα, από το στόμα.
Πιθανές παρενέργειες: Αύξηση βάρους, ευαισθησία στους μαστούς, στειρότητα, αιμορραγία, μεταβολές στην εμμηνορρυσία, αύξηση κυττάρων της μήτρας (υπερπλασία ενδομητρίου).
Δεν υπάρχουν ξεκαθαρα επιστημονικά στοιχειά για την χρήση του.

Τσαγιέλαιο
Το τέιον (Melaleuca alternifolia) είναι ένα μικρό δέντρο με λεπτά, μαλακά φύλλα και κιτρινωπά άνθη. Μέλος της οικογένειας της μυρτιάς, είναι ένα από τα περισσότερα από 30 δέντρα με φλοιό χαρτιού που ανθίζουν στην Αυστραλία.
Το έλαιό του εξάγεται με απόσταξη ατμών από τα φύλλα.
Δρα κατά της ακμής, κατά των μυκητιασικών μολύνσεων των νυχιών, κατά του staphylococcus aureus ανθεκτικού στην μεθυκιλλίνη, κατά της έρπης γεννητικών οργάνων, κατά της μυκητιασικής στοματίτιδας (Candida albicans), κατά των κολπικών μολύνσεων.
Δοσολογία: Για την ακμή (Γέλη 5% τσαγιέλαιου εφαρμόζεται στην πάσχουσα περιοχή καθημερινά). Για μυκητιασικές μολύνσεις νυχιών (100% τσαγιέλαιο εφαρμόζεται στην πάσχουσα περιοχή δύο φορές την ημέρα για έξι μήνες).
Πιθανές παρενέργειες: Σοβαρό εξάνθημα, κοκκίνισμα, κνησμός, φλύκαινες, μειωμένη λειτουργία ανοσοποιητικού συστήματος, κοιλιακός πόνος, διάρροια, λήθαργος, υπνηλία, αργό ή ασταθές βάδισμα, σύγχυση, κώμα, μειωμένη ακοή.
Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα επιστημονικά στοιχειά για την χρήση του.

Τριαντάφυλλο
Χρησιμοποιούμε τα αποξηραμένα τα πέταλα των μπουμπουκιών (σχεδόν ανθισμένα) από ροζ ή κόκκινα διπλά ρόδα.
Λόγω της ήπιας δράσης του, συνιστάται ιδιαίτερα για παιδιά.
Για Διάρροια (Βράζουμε μια χούφτα σε μισό λίτρο νερό, αφήνουμε να κρυώσει και πίνουμε). Για Πόνους του βλεννογόνου του στόματος (Με το ίδιο αφέψημα κάνουμε γαργάρες, ενώ για Πληγές και εγκαύματα πλένουμε την προβληματική περιοχή).

Χαμομήλι
Είναι αντιφλεγμονικό, αντισηπτικό, ήπιο αντισπασμωδικό και εφιδρωτικό.
Για στομαχικές διαταραχές, διάρροια, ναυτία (Βράζουμε σε μισό λίτρο νερό 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένα άνθη και πίνουμε), για μολύνσεις του στόματος και του λάρυγγα (με το ίδιο αφέψημα κάνουμε γαργάρες), για πληγές που αργούν να επουλωθούν, δερματικά εξανθήματα, εγκαύματα, έρπη, αιμορροΐδες, μολύνσεις των ματιών (με το ίδιο αφέψημα κάνουμε κομπρέσες στην προβληματική περιοχή.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν ίλιγγο και εμετό).

Δεν υπάρχουν σχόλια: