Translate

10.10.15

Θεράπευσα μόνος μου την Γαστροϊσοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ)



  Η Γαστροϊσοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) εκδηλώνεται με καυστικό πόνο μέσα στο στήθος και οφείλεται συνήθως σε ανεπάρκεια του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα (ανατομικά δεν πιστοποιείται ως σφιγκτήρας), που η δουλειά του είναι να μην αφήνει τις τροφές και τα υγρά του στομάχου να παλινδρομούν στον οισοφάγο.
  Τα εσωτερικά τοιχώματα του οισοφάγου δεν έχουν την ίδια σύσταση με του στομάχου, που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στα ισχυρά όξινα πεπτικά υγρά, γι’ αυτό με την παλινδρόμηση δημιουργούνται ερεθισμένες εστίες , που, αν συνεχιστεί η παλινδρόμηση, θα οδηγήσουν σε σοβαρές βλάβες.
  Το πρόβλημα γίνεται εμφανές όταν ξαπλώνουμε φαγωμένοι, το σώμα οριζοντιώνεται και τα πεπτικά υγρά πιέζουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα και εισχωρούν στον οισοφάγο.

  Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για την ΓΟΠ, δεν βρίσκουμε κάποια αναφορά ίασης, παρά χειρουργικές μεθόδους που δεν υπόσχονται θεραπεία. Από την άλλη, όσο δεν κάνουμε τίποτε για την ΓΟΠ, το πρόβλημα μεγαλώνει και φτάνει σε σημείο να δημιουργήσει βαριές βλάβες στον οισοφάγο και τον φάρυγγα.  Είναι πολλοί αυτοί που δεν γνωρίζουν, πως ο ξερόβηχας, που δεν προέρχεται από τσιγάρο και άλλα προβλήματα του αναπνευστικού, είναι αποτέλεσμα της ΓΟΠ. Τα γαστρικά υγρά με την παλινδρόμηση φτάνουν ως τον φάρυγγα τον ερεθίζουν και, αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας, προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες.

  Με τις παρακάτω απλές κινήσεις μπορούμε να σταματήσουμε την ζημιά που προκαλείται από την ΓΟΠ και να δώσουμε στο σώμα μας τη δυνατότητα να βρει μια ισορροπία, να ελέγξει την κατάσταση και να αυτοθεραπευτεί.
  1) Ξαπλώνουμε σε πολλά μαξιλάρια, ώστε στην κλίση που παίρνει το σώμα όταν κοιμόμαστε, το κεφάλι να είναι ψηλότερα από το στομάχι. Μπορούμε να δώσουμε κλίση και στο κρεβάτι, τοποθετώντας τάκους στα πόδια του κρεβατιού, από την πλευρά των μαξιλαριών.
  2) Για να πέσουμε για ύπνο, πρέπει να έχουν περάσει 3-4 ώρες από τότε που φάγαμε. Αν για κάποιο λόγο δεν έχουμε φάει και πεινάμε, για να μην πέσουμε εντελώς νηστικοί για ύπνο, μπορούμε να φάμε κάτι ελαφρύ και σε μικρή ποσότητα.
  (Τα παραπάνω ισχύουν είτε πέσουμε για βραδινό είτε για μεσημεριανό ύπνο).
  3) Όταν αισθανόμαστε το κάψιμο στο λαιμό (από τα γαστρικά υγρά που ανεβαίνουν από το στομάχι), ξεπλένουμε το στόμα με νερό (γαργάρες) κι ύστερα πίνουμε 3-5 γουλιές νερό (καθαρίζει ο φάρυγγας κι ο οισοφάγος από τα όξυνα πεπτικά υγρά). Ιδιαίτερα όταν στον ύπνο έχουμε ξερόβηχα, καλό είναι να έχουμε δίπλα μας ένα μπουκάλι με νερό και να πίνουμε μερικές γουλιές.
  4) Το στομάχι είναι μια διεύρυνση του πεπτικού σωλήνα, σαν ασκός με κλήση στο αριστερό μέρος του σώματός μας.

Αν είμαστε ξαπλωμένοι στο αριστερό πλευρό, τότε το όξινο πεπτικό περιεχόμενο δεν φτάνει στον οισοφαγικό σφιγκτήρα.
  Για όσο διάστημα διαρκεί κάψιμο στον οισοφάγο, να φροντίσουμε να ξαπλώνουμε στο αριστερό πλευρό.

  Συνέπεια: Αυτά τα απλά πράγματα θα μας σώσουν από μεγάλους μπελάδες, αλλά πρέπει να είμαστε συνεπείς και υπομονετικοί.
  Το να τρώμε με μέτρο, το να αποφεύγουμε την πολυφαγία και τα μεγάλα και βαριά γεύματα, δεν θα μας βοηθήσει μόνο στο πρόβλημα της ΓΟΠ, αλλά και στην γενική ισορροπία του σώματος και της υγείας μας.
  Πάντα να τρώμε αργά και ήρεμα, μασώντας καλά την τροφή, πριν την κατάποση.

    Στάση σώματος: Η καθιστική ζωή είναι αιτία πολλών κακών. Αν ψάξουμε, θα βρούμε πως, τον περισσότερο χρόνο της ημέρας, κρατάμε το σώμα μας σε κάποιες συγκεκριμένες στάσεις και μόνον αυτές. Εύλογα μπορούμε να εντοπίσουμε το πρόβλημα της ΓΟΠ στον αφύσικο σύγχρονος τρόπος ζωής της ψηφιακής τεχνολογίας που μας καθηλώνει τις περισσότερες ώρες της ημέρας σε μια οθόνη του κομπιούτερ ή της TV, στις παράπλευρες συνήθειες του να τρώμε παρακολουθώντας μια εκπομπή ή να καθόμαστε ατέλειωτες ώρες στην ίδια στάση, μπροστά στον υπολογιστή, όπου εντελώς ασυνείδητα το σώμα βουλιάζει στην καρέκλα και παίρνει μια κυρτή στάση, πιέζοντας το στομάχι κι εξαναγκάζοντας το περιεχόμενο να πιέζει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα.
  Πρέπει να κάνουμε αλλαγές στον τρόπο που καθόμαστε. Να κάνουμε ασκήσεις ακόμη και στην καρέκλα της δουλειάς μας. Σε κάθε περίσταση να βρίσκουμε αφορμή για κίνηση και ασκήσεις. Στην διάρκεια της ημέρας να αφιερώσουμε λίγο από τον χρόνο μας για γυμναστική και περπάτημα.




  Καούρες: Για να μην έχουμε καούρες, θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τη διατροφή μας, αποφεύγοντας τις όξινες τροφές, τις έντονες με καρυκεύματα γεύσεις, τα πολύ ζεσταμένα φαγητά, κλπ. Όταν υπάρχει κρίση και οι καούρες είναι έντονες (αν και δεν είμαι υπέρ των φαρμάκων), με κάποια σχετικά ανώδυνα φάρμακα μειώνουμε την γαστρική έκκριση και την οξύτητα των υγρών του στομάχου, ώστε η παλινδρόμηση των υγρών να μην επιδεινώνει τον ερεθισμένο οισοφάγο. (Αν πείτε στον φαρμακοποιό για τις καούρες, θα σας δώσει ένα σχετικό φάρμακο). Τελευταία άκουσα από μια φίλη μου μου για ένα αφέψημα με Γλυκάνισσο και Τίλιο. Ο Γλυκάνισσος, που βοηθά στην πέψη, σε συνδυασμό με το χαλαρωτικό Τίλιο, ασφαλώς ηρεμεί το στομάχι.
 
  Αυτοθεραπεία: Το σώμα μας είναι ένας τέλειος αυτοδύναμος οργανισμός κι εμπεριέχει έμφυτη τη γνώση για ότι αφορά την επιβίωσή του. Αν το αφήσουμε να λειτουργήσει φυσιολογικά, όπως έχει μάθει μέσα στα εκατομμύρια χρόνια της πορείας του, μπορεί να ξεπερνά τα προβλήματα υγείας που προκαλούν, ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας, που στηρίζεται σ’ ένα αφύσικο αντιφατικό σύστημα Λογικής.
  Το κάθε σώμα, ο κάθε οργανισμός έχει τον δικό του τρόπο αντίδρασης και τακτικής στα προβλήματα υγείας. Έχοντας αυτόν τον παράγοντα κατά νου, θα πρέπει ο καθένας να αρχίσει να μαθαίνει τον εαυτό του, να αφουγκράζεται το σώμα του για να μπορεί να αυτοθεραπεύεται.

 Ηρακλής Τριανταφυλλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: