Translate

15.5.10

Καθημερινό περπάτημα

Το ζωηρό περπάτημα για 30 λεπτά επί 6 ημέρες την εβδομάδα είναι αρκετό για να μειώσει τους πόντους γύρω από τη μέση και τον κίνδυ-νο για μεταβολικό σύνδρομο, σύμφωνα με νέα έρευνα. Το μεταβολικό σύνδρομο αποτελεί συχνή κατάσταση που σχετίζεται με την παχυσαρ-κία και την καθιστική ζωή.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Johanna Johnson, του Πα-νεπιστημίου Duke στη Βόρεια Καρολίνα, η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει όφελος ακόμα και αν δεν αλλάζουν οι διατροφικές συνήθειες. Το με-ταβολικό σύνδρομο αποτελείται από παράγοντες κινδύνου για καρδιο-πάθεια, διαβήτη και εγκεφαλικό. Για να διαγνωστεί με μεταβολικό σύνδρομο ένα άτομο πρέπει να έχει τρία από τα πέντε συμπτώματα: μεγάλη μέση, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά επίπεδα βλαβερών τρι-γλυκεριδίων, χαμηλά επίπεδα ‘καλής’ χοληστερόλης HDL και υψηλό σάκχαρο.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα άσκησης, διαφόρων βαθ-μών έντασης και χρόνου. Εξέτασαν 171 υπέρβαρους άντρες και γυ-ναίκες μέσης ηλικίας.
Πριν την τακτική άσκηση, ποσοστό 41% των συμμετεχόντων αντα-ποκρινόταν στα κριτήρια του μεταβολικού συνδρόμου. Στο τέλος του προγράμματος, που διήρκεσε 8 μήνες, μόνο 27% ανταποκρίνονταν στα κριτήρια.
Η ερευνήτρια θεωρεί αξιοσημείωτη τη μείωση του ποσοστού. Θεω-ρεί πως η έρευνα αποτελεί ενθαρρυντικό νέο για ανθρώπους μέσης η-λικίας που ακολουθούν καθιστική ζωή και επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να τρέχουν επί τέσ-σερις ή πέντε μέρες την εβδομάδα. Μπορούν να έχουν σημαντικά ο-φέλη για την υγεία τους απλώς με το να περπατάνε γύρω από το σπίτι τους μετά το βραδινό φαγητό, κάθε νύχτα.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα που ασκούνταν λιγότερο-περπατώντας 30 λεπτά επί 6 ημέρες την εβδομάδα ή 11 μίλια την ε-βδομάδα-ωφελήθηκαν σημαντικά, ενώ αυτοί που ασκούνταν περισσό-τερο, τρέχοντας 17 μίλια την εβδομάδα είχαν ελαφρά περισσότερα οφέλη σε σχέση με μείωση των δεικτών του μεταβολικού συνδρόμου.
Οι άνθρωποι που ασκούταν έντονα για μικρό διάστημα δεν βελτίω-σαν τους δείκτες μεταβολικού συνδρόμου τόσο όσο οι συμμετέχοντες που ασκούνταν λιγότερο έντονα για περισσότερο διάστημα.
Αυτό υποδεικνύει ότι έχει μεγαλύτερη αξία να κάνει κάποιος καθη-μερινά ασκήσεις μέτριας έντασης παρά έντονες ασκήσεις μόλις λίγες μέρες την εβδομάδα.
Όλοι οι συμμετέχοντες έχασαν πόντους από τη μέση στο διάστημα των οκτώ μηνών που διήρκεσε η έρευνα, ενώ η ομάδα ελέγχου που δεν ασκήθηκε πήρε κιλά και πόντους γύρω από τη μέση. Σε έξη μήνες δεν ήταν σημαντική η αύξηση του βάρους αλλά σε διάστημα δεκαετί-ας είναι σημαντική, σημειώνει ο Καρδιολόγος Dr.William Κraus.
Σύμφωνα με τον ερευνητή, τα αποτελέσματα της έρευνας υπογραμ-μίζουν αυτό που ήδη είναι γνωστό. Λίγη άσκηση είναι καλύτερη από καθόλου, περισσότερη άσκηση είναι γενικά καλύτερη από τη λιγότερη και καθόλου άσκηση έχει δραματικές συνέπειες.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘American Journal of Cardiology’.

Δεν υπάρχουν σχόλια: