Translate

26.9.13

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ "ΕΦΙΑΛΤΗΣ" ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΜΟΣΑΝΤΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

.. Τώρα που όλοι ασχολούνται με τους χρυσαυγίτες και με τη δημιουργια 'δημοκρατικων τοξων",καποιοι εχουν βρει τη χρυση ευκαιρια για την προωθηση των μακροχρονιων σχεδιων τους! Οπως π.χ. ο κ.Αθανασιος Τσαυταρης,υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προσωπικος φιλος του Βενιζελου. Ο οποιος αναπτυσσει εντονη δραστηριοτητα στον τομεα των νεων τεχνολογιων και τις προηγμένες ποικιλίες στον αγροτικο τομεα,με σχετικες ομιλιες στην προσφατη ΔΕΘ.
Η εντονη αυτη εμμονη του με τις τεχνολογιες και σπορους,μας κανει να θυμηθουμε καποια πραγματα για τον κυριο αυτον. Ειναι καθηγητης Γενετικής και βιοτεχνολογίας στο Α.Π.Θ και τάσσεται ευθέως και ευθαρσώς υπέρ των μεταλλαγμένων!
Εχει κατηγορηθει σαν ο Ελληνας που εβαλε την Μοσαντο στην Ευρωπη.
Συγκεκριμενα,μια ανακοινωση των περιβαλλοντικων οργανωσεων,που ανεφερε το 1989 πως.... «Με ένα “πραξικόπημα” του Έλλη­να εκπροσώπου (κ.Τσαυταρης),σε ειδική επιτροπή τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης, άνοιξε ο δρόμος για την εισαγωγή και καλλιέργεια στην Ευρώπη του γενετικά μεταλλαγμένου καλαμποκιού της εταιρείας Monsanto. Η απόφαση αυτή ελήφθη την περασμέ­νη εβδομάδα και η ψήφος της Ελλάδας ήταν αυτή που έκρινε το τελικό αποτέ­λεσμα υπέρ της καλλιέργειας του γε­νετικά μεταλλαγμένου καλαμποκιού.
Ουτε λιγο ουτε πολυ,ο νυν υπουργος μας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,κατηγορειται σαν ανθρωπος της γνωστης Μοσαντο με οτι αυτο συνεπαγεται.
Και επειδη έτσι εχει η ιστορία,μας κανει πολυ καχυποπτους ολοι αυτοι οι νεοι φοροι που βαζουν στα χωραφια,που εχει σαν αποτελεσμα ολόκληρος ο αγροτικός κόσμος να ανήκει στην Αγροτική Τραπεζα και να είναι αιχμάλωτος της. Μηπως η μονη αληθεια ειναι πωςθέλουν να βάλουν την Μονσάντο στο παιχνίδι; Ποιος θα αγορασει την γη και μαλιστα τζαμπα απο τους χρεοκοπημενους αγροτες;
Θα καταντησουμε τελικα σαν λαος να τρώμε τα μεταλλαγμένα της πράσινης ανάπτυξης;

Πηγή :http://giannisserfanto.blogspot.gr

5 βότανα για ον πόνο της μέσης



Οι πόνοι στη μέση είναι πια κλασικό φαινόμενο για όλους μας, μα κυρίως για τις γυναίκες πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου. Χάπια, κρέμες, massage, με κάθε τρόπο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Μήπως όμως θα ήταν καλό να ψάξουμε τη λύση στο καθημερινό μας διαιτολόγιο;
Eρευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχουν τροφές που μπορούν να μας ανακουφίσουν από τους ενοχλητικούς πόνους στη μέση και είναι οι εξής:
1.Xαμομήλι:
Το διάσημο αυτό βότανο, είναι ευρέως γνωστό για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες. Πόσοι όμως ξέρατε ότι είναι αντισπασμωδικό και αντιφλεγμονώδες; Tα οφέλη πολλά, οπότε μην ξεχνάτε να πίνετε καθημερινά τσάι.
2.Τριγωνέλλα
(αρωματικό μοσχοσίταρο):είναι ένα βότανο που κυρίως χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό. Μπορείτε να φάτε τα φύλλα, τους σπόρους ή και ακόμα το βλαστό του. Μπορείτε να προσθέσετε τα φύλλα του στη σαλάτα σας ή τους σπόρους του βοτάνου σα μπαχαρικό σε κρέατα και σούπες. Είναι αντιφλεγμονώδες και έχει ιδιότητες φυτο-στεροειδών που βοηθάνε στην ανοικοδόμηση των ιστών. Δεν τα λες και λίγα τα οφέλη του. Ας ρίξουμε μια ματιά στα καταστήματα φυτικών προïόντων
3.Λινάρι (λιναρόσπορος):
είναι και αυτό αντιφλεγμονώδες και έχει την ικανότητα να βοηθάει το σώμα στη θεραπεία και ανάπλασή του. Ο λιναρόσπορος μπορεί να προστεθεί σε κάθε γεύμα σας καθώς επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λάδι του ή και να το καταναλώσετε σε μορφή τσαγιού.
4.Τζίτζερ:
Η πιπερόριζα είναι μια πολύ γευστική πρόταση που συνδυάζεται με πολλά φαγητά. Από παγωτό μέχρι τσάι, το τζίτζερ καταναλώνεται πανεύκολα και βοηθάει στην τόνωση της ροής του αίματος για βελτιωμένη κυκλοφορία. Είναι επίσης αντιφλεγμονώδες που αυτόματα σημαίνει λιγότερος πόνος.
5.Δεντρολίβανο:
Το βότανο αυτό είναι μια εξαιρετική τροφή που γιατρεύει τον πόνο, καθώς διευκολύνει στη χαλάρωση των μυών και των νευρων. Βοηθάει εκτός από τη μέση, στην αντιμετώπιση χρόνιων πονοκεφάλων. Περιέχει σαλικίνη η οποία είναι μια φυσική μορφή γλυκοζίτης, συστατικό από το οποίο φτιάχνεται η ασπιρίνη. Το δεντρολίβανο μπορείτε να το προσθέσετε σε dressings σαλατών, σε κρέατα ή και σε σούπες.
(Μας το έστειλε μια φίλη στο fb)

ΛΗΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ: ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ



  Τίς τελευταίες ημέρες μια σειρά απο ανακοινώσεις και δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων μεταξύ αυτών του υπουργού και υφυπουργου του Υπουργείου Ανάπτυξης,του υπουργού και αναπληρωτή υπουργού  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσπαθούν  μάταια να διευκρινήσουν οτι τα ¨ληγμένα τρόφιμα¨δεν έχουν καμμία σχέση με τα τρόφιμα που αναγράφουν στην ετικέτα «κατανάλωση κατα προτίμηση πρίν από...»και μάλιστα να δηλώνουν με έμφάση οτι ειναι απολύτως ασφαλή για την δημόσια υγεία χωρίς  βέβαια να το τεκμηριώνουν.Οσον αφορά το πρώτο οι καταναλωτές γνωρίζουν μόνο τρόφιμα ληγμένα και μή ληγμένα και εδώ το υπουργείο προσπαθεί με επικοινωνιακά τεχνάσματα να ξεπεράσει το θέμα..Οσον αφορά το δευτερο που είναι και το σοβαρότερο οτι δηλ. ειναι ασφαλή  τα τρόφιμα της κατηγορίας αυτής είχα εκφράσει και σε προηγούμενο αρθρο μου οτι αυτό ισχύει μόνον εφ όσον έχουν τηρηθεί οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας κατά την αποθήκευση τους δηλαδή βρίσκωνται σε χώρους καθαρούς,δροσερούς,χωρίς υγρασία, σωστά αεριζόμενους χωρίς φώς, μακρια απο έντομα,οσμές, κλπ.Εάν δεν τηρούνται αυτοί οι όροι( που συνήθως δέν τηρούνται ) τότε αλλοιώνονται τα γευστικά χαρακτηριστικά τους,υποβαθμίζεται η ποιότητα τους ,ενώ παράλληλα είναι πιθανόν να αναπτυχθούν ,μικρόβια,μύκητες,τοξίνες  αλλά και χημικές αλλοιώσεις και να καταστούν επικίνδυνα για την δημόσια υγεία.Οι  διεργασίες αυτές επιταχύνωνται μετά την ενδεικτική ημερομηνία κατανάλωσης τους.Αυτό ακριβώς αναφέρεται και σε εντυπο που εκδόθηκε απο την Ε.Ε. σχετικά με τις ημερομηνίες λήξεως των τροφίμων οπου χαρακτηριστικά αναφέρει οτι : τρόφιμα «περασμένης διατηρησημότητας» μπορούν να καταναλωθούν και μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία υπο τον όρο οτι έχουν τηρηθεί οι  οδηγίες αποθήκευσης και δεν εχει φθαρεί η συσκευασία τους,αλλά ενδέχεται το προίόν να έχει αρχίσει να χάνει την γεύση,την οσμή ,το χρώμα του,την υφή του κλπ.Δεν αρκούν λοιπόν οι δογματικές και αυθαίρετες δηλώσεις των πολιτικών οτι τα τρόφιμα αυτά είναι ασφαλή.Επιπλέον ο ΕΦΕΤ σε Δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει πρίν την εφαρμογή του μέτρου ανέφερε οτι: οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της χώρας δεν μπορούν να διασφαλίσουν την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων αυτής της κατηγορίας..
Μέχρι σήμερα κανένας ελεγκτικός μηχανισμός της χώρας (Διευθύνσεις τροφίμων,υγιειονομικού κλπ των 11 Περιφερειών της χώρας κλπ)δεν τάχθηκε υπερ της εφαρμογής της αγορανομικής αυτής διάταξης..
Ειναι αλήθεια οτι αυτή η αγορανομική διάταξη υπήρχε απο το 1989 αλλά παρέμενε ανενεργή  μέχρι σήμερα.Γιατί  αποφάσισε το Υπουργείο Ανάπτυξης να ενεργοποιήσει την διάταξη αυτή μετά από 25 χρόνια΄; Γιατί δεν λέει με ειλικρίνεια την αλήθεια;Επίσης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον ΕΦΕΤ παρουσία εκπροσώπων των σουπερμάρκετ,της βιομηχανίας τροφίμων,των καταναλωτικών οργανώσεων και του λιανεμπορίου αποφάσισαν και πρότειναν στο Υπουργείο Ανάπτυξης την μή ενεργοποίηση της αγορανομικής αυτής διάταξης.Αυτή ειναι μία διάταξη που κανείς δεν την θέλει εκτός της βιομηχανίας τροφίμων που είναι οι μόνες που θα ωφεληθούν αφου γλυτώνουν τα έξοδα απόσυρσης και μεταφοράς των τροφίμων στους παραγωγούς ή στις χωματερές.
Με την ανεπάρκεια των ελέγχων και το διάτρητο ελεγκτικό σύστημα της χώρας ο κίνδυνος υποβάθμισης της ποιότητας ζωής  αλλά και της υγιείας είναι ορατός.Αναφέρω ένα μόνο παράδειγμα:σύμφωνα με την αγορανομική αυτή διάταξη απαγορεύεται οι εστιάτορες κέντρα μαζικής εστίασης κλπ να σερβίρουν τρόφιμα της κατηγορίας αυτής,ποιός και πως θα ελέγχεται κάτι τέτοιο;Ολοι καταλαβαίνουμε οτι η παραβατικότητα θα αυξηθεί.
Δεν είναι αληθές οτι η Ε.Ε. εχει εγκρίνει  τα τρόφιμα ¨περασμέν ης διατηρησιμότητας¨να κυκλοφορήσουν στην αγορά αφού ακόμη προβληματίζεται εάν θα πρέπει να προσφέρωνται δωρεάν ή εναντι μειωμένης τιμής.Γενικά το μέτρο αυτό δεν εφαρμόζεται σε χώρες –μέλη της ΕΕ ,ισως σε κάποιες και σε περιορισμένη κλίμακα.Αυτό επιβεβαιώνεται και απο τον ΕΦΕΤ που μετέχει στις σχετικές διαβουλεύσεις της ΕΕ.Στην Γερμανία υπήρχε το μέτρο αυτό και αποσύρθηκε,στην Αγγλία εφαρμόζεται  το μέτρο αυτό για τρόφιμα πρίν την ημερομηνία κατανάλωσης και όχι μετά.
Οι ιδιοκτήτες των σουπερμαρκετ δηλώνουν αντίθετοι με το μέτρο αυτό για πέντε βασικούς λόγους:
  1. Δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν αποτελεσματικούς ελέγχους για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων αυτής της κατηγορίας.Εάν κάνουν τους ελέγχους θα ειναι οικονομικά ασύμφορο.
  2. .Δεν επιθυμούν να διακινδυνεύσουν το κύρος της επιχείρησης τους και την εμπιστοσύνη των πελατών τους.
  3. Δεν διακινδυνεύουν  το σύστημα πωλήσεων τους με τις προσφορές,εκπτώσεις,τρόφιμα ιδιωτικής ετικέτας κλπ.
  4. Δεν δέχωνται να είναι μοναδικοί υπεύθυνοι για την ασφάλεια των τροφίμων.Μεχρι σήμερα για τα τρόφιμα στα ράφια των πολυκαταστημάτων την ευθύνη είχαν η βιομηχανία τροφίμων και τα σουπερμάρκετ .Για τα τρόφιμα της κατηγορίας αυτής την ευθύνη εχουν μόνο τα σουπερμάρκετ.
  5. Δεν δέχωνται διότι με την εφαρμογή της διάταξης αυτής υπάρχει ο κίνδυνος να γεμίσει η αγορά με ¨ληγμένα τρόφιμα¨ και να προκληθεί αθέμιτος ανταγωνισμός.
Εκτός απο τα σουπερμάρκετ που μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει κανένα στην εφαρμογή του μέτρου αυτού για τους παραπάνω λόγους ούτε οι παραγωγοί βιολογικών προίόντων ,ούτε οι παραγωγοί  τροφίμων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης,,ΠΟΠ ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης,ΠΓΕ ,ούτε οι παραγωγοί τροφίμων ιδιωτικής ετικέτας ειναι διατεθειμένοι να θέσουν τα τροφιμά τους στα ράφια με τα ¨ληγμένα¨.
Η δική μου πρόταση που συνοδεύεται και απο μέρος της επιστημονικής κοινότητας και των καταναλωτικών οργανώσεων και απλών πολιτών είναι:τα τρόφιμα «περασμένης διατηρησημότητας» να διατίθενται δωρεάν πρίν λήξουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Οι έλληνες πολίτες πρέπει να πούν ,οχι, στα τρόφιμα «περασμένης διατηρησιμότητας»μέχρις οτου αποδειχθεί οτι υγιεινά,καλής ποιότητας και ασφαλή.


Νίκος Κατσαρός
π.πρόεδρος ΕΦΕΤ
Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ