Translate

30.1.12

Τετράποδοι Βιο-Ντετέκτιβ

Έναν πολύτιμο βοηθό έχουν στη διάθεση τους οι επιστήμονες που φιλοδοξούν να κατασκευάσουν την "ηλεκτρονική μύτη" ένα μηχάνημα που θα "οσμίζεται" σοβαρά νοσήματα όπως ο καρκίνος. Πρόκειται για τους σκύλους που εκπαιδεύονται να αναγνωρίζουν την "οσμή του καρκίνου". Πρόσφατα γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι 4 σκύλοι της έρευνάς τους μπορούσαν με ποσοστό επιτυχίας 71% να αναγνωρίσουν τους ασθενείς με καρκίνο στους πνεύμονες μυρίζοντας την ανάσα τους. Παράλληλα στο πλαίσιο της βρετανικής πρωτοβουλίας Medical Detection Dogs, βρετανοί ειδικοί εκπαιδεύουν 22 σκύλους ώστε να οσμίζονται τους καρκινοπαθείς, καθώς και να αναγνωρίζουν πότε ένας διαβητικός κινδυνεύει από υπογλυκαιμία, η ένας αλλεργικός από σοβαρή αλλεργική αντίδραση.
(Αθηνά Κ.)

Φυσικά προϊόντα καθαριότητας

Το ντουλάπι της κουζίνας σας είναι γεμάτο υλικά που μπορείτε να αρωματίσετε και να απολυμάνετε το σπίτι σας. Το αλάτι η σόδα το ξύδι και το λεμόνι δεν μπαίνουν μόνο στην κατσαρόλα αλλά και στους πάγκους, το ψυγείο, τον νεροχύτη χαρίζοντάς τους λάμψη, ευχάριστο άρωμα και φυσικά καθαριότητα. Εναλλακτικά, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε και τις αντιβακτηριδιακές ιδιότητες βοτάνων και αιθέριων ελαίων όπως είναι το λεμόνι, η λεβάντα και ο ευκάλυπτος.
(Αθηνά Κ.)

24.1.12

Βότανα Κελτών

Οι Κελτες πιστευουν στις Νεραιδες.Οι παραδόσεις τους αναφέρουν κάποια φυτά, λουλούδια και δέντρα που αγαπούν τα αερικά, που τα ελκύουν, που θεωρούνται ιερά γι’ αυτά, που μπορούν να παρασκευάσουν φαγητά και ποτά που αγαπούν τα αερικά κλπ. Τα αναφέρω με αλφαβητική σειρά:

Αγγελική
Προστατεύει από τα κακόβουλα αερικά.

Αγριοραδίκι
Τα φύλλα του φτιάχνονται σε βραχιόλι και φοριούνται σε άρρωστο για να προσκαλέσουν τα καλόβουλα ξωτικά να τον βοηθήσουν.

Άνηθος – Δεντρολίβανο – Όλα τα κακτοειδή
Απωθούν όλων των ειδών τα αερικά.

Αντίρρινο
Προσελκύει Ξωτικά που θα σε προστατέψουν από κακόβουλα πνεύματα και από κατάρες. Επίσης, φοριέται σαν φυλαχτό για να προσελκύσει τον θαυμασμό.

Αρκουδοπούρναρο ή Λιόπρινο
Προσελκύει Νεράιδες που προσφέρουν καλή τύχη και που προστατεύουν από αρνητικές δυνάμεις. Για κάποιες δοξασίες, συμβολίζει την Ζωή, την Μακροβιότητα και την Δημιουργικότητα.

Αφροξυλιά ή Κουφοξυλιά
Ιερό δέντρο για όλα τα Ξωτικά. Φυτεύεται σε κήπους ή φτιάχνονται φυλαχτά από το ξύλο του για προστασία από τα μάγια. Για μερικές όμως παραδόσεις, θεωρείται πολύ κακή τύχη να φέρεις κλαδί Αφροξυλιάς μέσα στο σπίτι.

Βατομουριά
Οι μικρές Νεράιδες και τα Ξωτικά αρέσκονται να κοιμούνται μέσα στο πυκνό φύλλωμά της.

Βελανιδιά
Είναι το σπίτι μιας φυλής Ξωτικών που λέγονται «Βελανιδάνθρωποι» ή «Βελανιδοπαίδια». Εάν τύχει και δείς κανένα από αυτά και σου προσφέρει ένα βελανίδι για να το φας, μην το φας! Είναι δηλητηριασμένο.

Βίγκα ή Αγριολίτσα
Προσελκύει αερικά που αρέσκονται να κάνουν μάγια αγάπης. Τα φύλλα της επίσης, μασιούνται για να ανανεώσουν μια «κουρασμένη» αγάπη.

Βιολέτα
Ιερό λουλούδι για όλα τα αερικά. Μάζεψε βιολέτες την Άνοιξη για καλή τύχη ή φύτεψε βιολέτες στον κήπο για να προσελκύσεις καλόβουλα Ξωτικά που, αν σε συμπαθήσουν, θα σε ευλογήσουν με καλή υγεία και λεφτά.

Γαλατσίδα ή Ζόχος
Φυτεύεται σε κήπους για να ελκύσει τις μικρές Νεράιδες. Αποξηραίνεται και προστίθεται στα ονειρομαξιλάρια για να έρχονται τα αερικά στα όνειρά μας. Η παράδοση επίσης λέει, ότι το Φθινόπωρο που οι σπόροι του φυτού σκάνε και πετάνε εδώ κι εκεί (οι λεγόμενοι «κλέφτες»), αν πιάσεις έναν «κλέφτη» και μετά τον αφήσεις, θα σου εκπληρωθεί μια ευχή.

Γαρδένια
Προσελκύει αερικά που προσφέρουν προστασία στα μωρά. Επίσης, αν σε συμπαθήσουν, θα σου χαρίσουν ψυχικές δυνάμεις και εσωτερική γαλήνη.

Γαρύφαλλο
Προσελκύει αερικά που προσφέρουν καλή ενεργειακή ισορροπία και «καθαρίζουν» τον χώρο από τις αρνητικές δυνάμεις.

Γιασεμί
Προσελκύει Νεράιδες που χαρίζουν διαύγεια πνεύματος και όμορφα, γαλήνια όνειρα.

Γκύ ή Ιξός
Το ιερό φυτό των Δρυίδων. Συλλέγεται κατά το θερινό ηλιοστάσιο και χρησιμοποιείται σε γητείες της Νεραϊδομαγείας για να τις ενδυναμώσει.

Θυμάρι
Αποξηραμένο σκορπάται μπροστά από την εξώπορτα και στα παράθυρα του σπιτιού, για να προσκαλέσει αερικά στο σπίτι. Επίσης, φτιάχνονται φυλαχτά με θυμάρι και φοριούνται για να ενδυναμώσουν τις ικανότητες του ατόμου να δει αερικά.

Ινούλα
Η ρίζα της διασκορπίζεται σε κήπους σπιτιών για να προσκαλέσουν την Σίντε (Νηρηίδα Κέλτικης παράδοσης). Επίσης, προστίθεται σε γητείες για να εξασφαλιστεί η ευλογία των Νεράιδων.

Καμπανούλες
Οι κήποι που έχουν λουλούδια Καμπανούλες, ελκύουν τις Νεράιδες για να στήσουν χορό. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν περπατάμε ανάμεσα σε άγριες Καμπανούλες, γιατί δεν αποκλείεται να πατήσουμε μέσα σε Νεραϊδόκυκλο. Αν φοράς ένα βραχιόλι από Καμπανούλες, ελκύεις τα καλόβουλα αερικά για να σου χαρίσουν καλή τύχη.

Καρπός Σαμπούκου
Χρησιμοποιείται για να παρασκευαστεί κρασί που αγαπούν πολύ τα αερικά και τα ελκύει. Αποξηραμένοι οι καρποί καίγονται σε υπαίθρια φωτιά για να προσκαλεστεί ο Βασιλιάς των Ξωτικών.

Κορακόχορτο ή Χελιδονόχορτο
Φυτεύεται έξω από την κεντρική πόρτα σπιτιού για να σημάνει ότι οι Νεράιδες είναι ευπρόσδεκτες στο σπίτι. Αποξηραμένα κλαδάκια του φυτού, μπαίνουν σε φυλαχτά για να έχουν την ευλογία των Νεράιδων. Λέγεται επίσης ότι τα Ξωτικά φτιάχνουν τα καπελάκια και τα γαντάκια τους από τα φύλλα αυτού του φυτού.

Κυπαρίσσι
Προσελκύει Δρυάδες που προσφέρουν προστασία, αλλά και που θα καταραστούν με κακή τύχη και ασθένειες όποιον κόψει το δέντρο.

Κωδωνίσκος
Προσελκύει αερικά που σε μαγεύουν με γητείες που αναγκάζουν να λες πάντα την αλήθεια!

Λύθρο ή Λυσιμαχία
Απωθεί τα κακόβουλα αερικά.

Μάραθος
Σπόροι Μάραθου χωμένοι στις κλειδαρότρυπες εμποδίζουν την είσοδο των κακόβουλων αερικών στο δωμάτιο.

Μαργαρίτα
Ιερό και αγαπημένο λουλούδι των Δρυάδων.

Μηλιά
Το ιερό δέντρο για την Σίντε. Μήλα προσφέρονται από τους γεωργούς κάθε χρόνο στα καλόβουλα αερικά για να ευλογήσουν την ερχόμενη σοδιά τους.

Μπερκιά ή Κράταιγος ή ο γνωστός «Μάης»
Ιερό και αγαπημένο δέντρο για Νεράιδες και Ξωτικά. Εάν πληγωθεί ή καταστραφεί από κάποιον, λαμβάνεται ως μέγιστη προσβολή και δεν αποκλείεται να εκδικηθούν με κατάρες για κακή τύχη. Λέγεται ότι αν καθίσεις με την πλάτη σου στον κορμό του την ημέρα της Πρωτομαγιάς ή την ημέρα του θερινού Ηλιοστάσιου, θα σε επισκεφτούν μικρές Νεράιδες.

Νεραγκούλα ή Ανδελόχορτο
Προσελκύει αερικά που προσφέρουν καλή υγεία και αυτοπεποίθηση.

Νούφαρα
Προσελκύουν Νηρηίδες και μικρές Νεράιδες. Τα λευκά νούφαρα τα φορούν γυναίκες για να προστατευτούν από ανεπιθύμητες γητείες αγάπης.

Πανσές
Στο έργο του Σαίξπηρ «Όνειρο Θερινής Νυχτός», το Ξωτικό Όμπερον χρησιμοποίησε τον χυμό από Πανσέ για να ρίξει στα μάτια των πρωταγωνιστών και να τους κάνει να ερωτευτούν τρελά τον πρώτο που θα δουν μόλις ξυπνήσουν. Αυτή η «έμπνευση» του Σαίξπηρ, είναι παρμένη από την Κέλτικη Νεραϊδομαγεία που χρησιμοποιεί έλαιο Πανσέ για γητείες αγάπης.

Παπαρούνα
Ελκύει τις μικρές Νεράιδες στα όνειρα. Προστίθεται αποξηραμένη σε ονειρομαξιλάρια.

Πασχαλιά
Το άρωμά της ελκύει τα αερικά και τα ευχαριστεί.

Πασχαλίτσα
Χρησιμοποιείται σε γητείες πλούτου της Νεραϊδομαγείας.

Πεύκο
Ιερό για όλα τα Ξωτικά. Το άρωμά του προσελκύει Ξωτικά που προσφέρουν απελευθέρωση από άδικες τύψεις. Είναι επίσης το Ιερό δέντρο του Ποσειδώνα και του Πάνα.

Πηγουνιά
Οι σπόροι της χρησιμοποιούνται για να προφυλάξουν τα μωρά από τα κακόβουλα αερικά. Μια γιρλάντα φτιάχνεται από τους σπόρους και τοποθετείται γύρω από την κούνια του μωρού.

Πριμούλα
Φυτεύεται στον κήπο ή φτιάχνεται γιρλάντα με τα αποξηραμένα άνθη και κρεμιέται στην εξώπορτα σπιτιού, για να ελκύσει Νεράιδες. Η παράδοση λέει ότι πρέπει να φροντίζεις πολύ την Πριμούλα που μεγαλώνει στον χώρο σου, οι Νεράιδες θα το λάβουν ως μεγάλη προσβολή αν την αφήσεις αφρόντιστη και πεθάνει. Για να αφιερώσεις το φυτό σου στις Νεράιδες και να τις ευχαριστήσεις, δέσε μια ροζ κορδέλα γύρω από την γλάστρα.

Ρείκι
Χρησιμοποιείται για να ανοίξει Πύλη μεταξύ αυτού του κόσμου και του Νεραϊδόκοσμου. Γίνονται επίσης προσφορές αυτού του φυτού την Πρωτομαγιά στα καλόβουλα αερικά, για να έρθουν και να ευλογήσουν με καλή τύχη το σπίτι.

Σημύδα
Για μερικές παραδόσεις είναι ένα από τα αγαπημένα δέντρα των Νηρηίδων, και ξεκουράζονται στην σκιά του την Άνοιξη. Επίσης συμβολίζει τον Ήλιο και την Σελήνη. Κάποιες δοξασίες αναφέρουν ότι η Σημύδα είναι η μητέρα της Βελανιδιάς. Για άλλες όμως παραδόσεις, είναι το σπίτι κακόβουλων αερικών, που καμιά φορά αγγίζουν τους περαστικούς με τα κλαδιά, αφήνοντας ένα λευκό σημάδι στο σώμα στο σημείο που ακούμπησαν, και λέγεται ότι ο άνθρωπος αυτός τρελαίνεται.

Σορβιά
Φυτεύεται σε κήπους ή φτιάχνονται φυλαχτά από το ξύλο της για προστασία από τα μάγια και τα κακόβουλα αερικά. Κάδοι από Σορβιά φτιάχνονται και γεμίζονται με βούτυρο για να προσελκύσουν τα Ξωτικά.

Ταγέτης ή Κατιφές
Φτιάχνεται μαρμελάδα που θεωρείται ξεχωριστή λιχουδιά για μερικά αερικά.

Τοματιά
Απωθεί όλα τα αερικά.

Τριαντάφυλλο
Ελκύει τις μικρές Νεράιδες, ιδιαίτερα τα άγρια τριαντάφυλλα. Τα πέταλα χρησιμοποιούνται σε γητείες αγάπης της Νεραϊδομαγείας.

Τριφύλλι
Όλα τα είδη Τριφυλλιού είναι ιερά για τα ξωτικά και τα ελκύουν. Για να προσκαλέσεις ένα ξωτικό, τοποθετείς 7 άνθη σιταριού πάνω σε ένα τετράφυλλο τριφύλλι. Για να διαλυθούν μάγια από κακόβουλα αερικά, χρησιμοποιείται το τετράφυλλο τριφύλλι.

Τσαπουρνιά
Προστατεύεται από Δρυάδες, και κατά την Κέλτικη παράδοση, από την Lunantishee (Κέλτικη Δρυάδα).

Φλαμουριά
Ιερό δέντρο για όλα τα αερικά. Ήταν έθιμο των Δρυίδων να περνούν τα ασθενικά παιδιά ανάμεσα από Φλαμουριές που είχαν διχαστεί από κεραυνό. Μετά δέναν ξανά τα 2 μέρη του δέντρου. Αν το δέντρο μεγάλωνε δυνατό και ίσιο, το παιδί θα μεγάλωνε δυνατό επίσης. Επίσης, σε μερικές περιοχές τις Ευρώπης κρεμάνε μια τούφα από τα μαλλιά τους δεμένα με πράσινη κορδέλα σε Φλαμουριά, σαν δώρο στις Δρυάδες για να τους εκπληρώσουν μια ευχή.

Φουντουκιά και Πλατάνι
Ιδιαίτερα αγαπημένα δέντρα για Νύμφες και κυρίως Νηρηίδες. Τα απομονωμένα και ήσυχα σημεία κοντά σε ρυάκι ή ποτάμι, με γύρω τους Φουντουκιές ή/και Πλατάνια, είναι τόποι συγκέντρωσής τους.

( Αθηνά Καρβουνιάρη )