Translate

13.12.08

Η φιλοσοφία της Ομοιοπαθητικής

Η Ομοιοπαθητική έχει το δικό της διαγνωστικό και θεραπευτικό σύστημα, που θεωρεί τον οργανισμό σαν ενιαίο ψυχοσωματικό σύνολο. Την θεώρηση αυτή την βλέπουμε ως βασικό στοιχείο σε όλες τις θεραπευτικές μεθόδους των μεγάλων αρχαίων πολιτισμών σ' ολόκληρο τον πλανήτη και αποτελούσε ακρογωνιαίο φιλοσοφικό λίθο, του αποστάγματος σοφίας και έρευνας χιλιάδων ετών.
Η σύγχρονη επιστημονική αντίληψη περί οργανισμού, τείνει, από την πολλή ανάλυση, να μετατρέψει την ολότητα μιας ύπαρξης σε επί μέρους ανταλλακτικά και χημικές ενώσεις. Η ψυχρή επιστημονική αντιμετώπιση της ζωής έχει κάποια ορατά και συνήθως άμεσα αποτελέσματα, που φυσικά άμεσα μετατρέπονται σε οικονομικό κέρδος. Μακροπρόθεσμα όμως πολλές θεωρίες ανατρέπονται, κατευθύνσεις αλλάζουν κατά εκατόν ογδόντα μοίρες και μένει ένας κουρνιαχτός, που εύκολα σκουπίζεται κάτω από το χαλί, για να ετοιμαστεί το έδαφος για το επόμενο εγχείρημα... Η αλματώδης τεχνολογική εξέλιξη του τελευταίου αιώνα γιγάντωσε την ανθρώπινη αλαζονεία που οδηγεί τη ζωή σε παγίδες από τις οποίες δεν πρόκειται να ξεφύγει.
Δεν είναι τυχαίο που ολόκληρο το ιατρικό σύστημα είναι παιχνίδι στα χέρια των φαρμακοβιομηχανιών. Η φιλοσοφία του κέρδους δεν έχει καμιά σχέση με τη φιλοσοφία της ζωής. Χωρίς βαθιά φιλοσοφική θεώρηση της ζωής και των ενεργειών μας, δεν υπάρχει τίποτε. Όλα πάνε στο βρόντο.
Η Ομοιοπαθητική στηρίζεται στην φιλοσοφία της ζωής κι είμαστε τυχεροί που εδώ στην Ελλάδα καλλιεργείται και ανθεί πνεύμα του Ιπποκράτη. Με πολλές ελπίδες και μεγάλο θαυμασμό, διαπίστωσα πως υπάρχει ένας εκπληκτικός δάσκαλος της Ομοιοπαθητικής, ο γιατρός Βαγγέλης Ζαφειρίου, που στο κέντρο Ομοιοπαθητικής στα Ιλίσια, διδάσκει αφιλοκερδώς.